Ca majoritatea colegilor prestatori de servicii foto sau video, si eu am intalnit clienti ce nu inteleg ca tot ce le ramane dupa terminarea nuntii, sunt acele minunate amintiri (adica fotografiile si filmarile) pe care noi le livram. Acum cateva zile, unul dintre colegi a postat un mesaj pe facebook, referitor la acest subiect, mesaj pe care il reiau si eu aici. Poate in acest mod, vom reusi sa ne educam clientii.

        De multe ori aud de la viitorii miri cerinte de genul: “Vrem foto+video+album pentru 1000 de euro. Acesta este bugetul nostru.”
        Haideti sa vedem cam care ar fi costurile pentru aceste servicii.  Sa inchiriezi  echipament foto pentru o nunta (cu 2 camere bune, cu 70-200 2.8, cu wide, cu blituri wireless, etc) te costa minim 200 de euro. Costurile pentru inchiriere a echipamentului videografului pornesc de la 300 de euro (adica ce are fotograful, mai putin bliturile insa avem in plus microfoane + recordere + trepiezi + lumini). Deci minim 500 de euro echipamentul. Eu zic ca 600 de euro ar fi estimarea cea mai OK!
Albumul basic te costa minim 100 de euro (daca il faci cu piele, cutie, pagini suplimentare, hartie calitativa costa muuuult mai mult!) – deci sa zicem 700 de euro costuri.
        Pe urma, ai nevoie de 2 oameni pe care ti-i doresti profesionisti, cu experienta, cu viziune artistica. Adica oamenii astia sa fie disponibili de la pregatiri pana la aruncatul buchetului (aproximativ 18-20 de ore – adica 2,5 zile de munca / persoana).
        Dupa aia urmeaza munca de editare – stai cateva zile in lightroom, photoshop, fundy, premiere pro, plural eyes, audition,etc. Calculatoarele costa, programele costa, curentul costa – hai sa zicem ca toate astea costa cam 100 de euro / eveniment (50/foto, 50/video)
Fiecare (fotograful / videograful) mai are de lucru pe calculator inca minim 24 de ore (3 zile de munca). Nu e munca de duzina, iti trebuie si acolo viziune artistica.
        1000 de euro – 800 de euro (costuri) = 200 de euro. Minus taxe, spuneti-mi voi cat face (eu estimez ca 100 sunt taxele – poate gresesc!)
        Frumos ar fi sa dea si bani la stat, nu? Sa se gandeasca si la o pensie, etc.
        Vrei sa vina si imbracati frumos, decent, sa fie impecabili.
Acum, sa tragem o linie:
        De 100 de euro ( adica 50 de euro de caciula), tu vrei ca doi artisti (artisti adevarati iti doresti, nu?) sa lucreze fiecare cate 44 de ore munca (in total 88 de ore de munca) si te astepti la imagini geniale?
        Unor miri, atunci cand incheie un contract foto video, singurul cuvant care le trece prin cap este IEFTIN!
        V-ati risca amintirile din cea mai frumoasa zi a voastra doar ca sa mai salvati cateva sute de euro?
        Intr-o alta discutie, un alt client imi spune ca daca fac 300 de euro / zi x 2 zile (sambata si duminica) x 4 saptamani / luna inseamna 2400 de euro pe luna, bani de buzunar.
        Exista atat de multe lacune in acest rationament incat ma gandesc ca trebuie sa incep cu inceputul:

1. Echipamentul

        Ai nevoie de echipament PROFI, camere bune cu autofocus rapid (nu vrei sa iasa pozele neclare pentru ca se miscau oamenii), cu ISO bun (nu vrei sa iasa pozele murdare ca nu era lumina destula), cu dual-card (nu vrei sa pierzi pozele ca a crapat un card), obiective luminoase (toata lumea vrea portrete cu fundalul ala frumos in spate) – toate astea costa. Si ar trebui sa le ai in dublu exemplar ca sa fii pregatit cand iti pica ceva, ca nunta nu se repeta pentru ca fotografului i s-a stricat ceva. Echipamentul pro te costa minim 15.000 de euro. Fie ca il iei in chirie, fie ca vrei sa-l amortizezi – te costa. Nu te poti baza intr-un business ca geanta foto ti-o face cadou taticu’ si tu bagi in buzunar tot ce incasezi. Pe video preturile sunt si mai mari (+microfoane +recordere + trepiezi + lumini)            Calculatoarele pe care se proceseaza fotografiile / filmarile de nunta sunt costisitoare, necesita hardware / software de ultima generatie pentru ca editarea sa decurga fluid. Nici alea nu sunt facute cadou de taticu’ – trebuie cumparate si amortizate.

2. Costul interactiunii cu clientul

Targuri, expozitii, pliante, website, SEO. Toate astea nu sunt bagatela. Te costa. Numai inchirierea unui stand la un targ te costa in jur de 800 de euro /editie. Nu mai vorbim de amenajarea acestuia.

3. Costul chiriei, intretinerii etc.

4. Costul formarii tale ca fotograf-videograf

Acest domeniu evolueaza pe zi ce trece. Trebuie sa fii la curent tot timpul. Un workshop te costa 400-500 de euro. Ar fi bine sa mergi la cateva. E penibil sa-ti zica mireasa ca vrea poza din aia si tu sa nu stii cum se face, cu ce echipament, etc.

5. Taxele

Taxele si impozitele platite catre stat. Asigurarile de sanatate, pensia. Ca doar si fotograful / videograful e cetatean al acestei tari. Daca angajatorul tau nu ti-ar plati taxele acestea, ai fi cel putin nervos, nu?

6. Salariul

Si pentru ca muncesti, iti trebuie si tie un salariu decent, peste salarul mediu – ca doar esti antreprenor. Daca puteai casitiga mult mai bine angajandu-te la stat, probabil faceai asta.

Si ar mai fi destule de spus, insa nu vreau sa ma lungesc. Daca viitorii miri ar putea citi aceste randuri inainte de a ridica pretentii, ar fi un pas inainte. Pe autorul randurilor de mai sus, Dan Turcu, il puteti gasi atat pe pagina sa de facebook DanTurcuPhotography cat si pe site-ul sau. Fotografia din acest post ii apartine artistului.

 

error: Content is protected !!